Kıymetli ziyaretcilerim.Bugün Yiğit paşa ziyaretimize gelmek istemiş. Ben de ,yemeği burada yiyecek şekilde hazırlıklı gelin dedim.Sağ olsunlar beni kırmadılar.Ne yemek yapayım diye düşündüm.Otuz altı senedir yemek yapıyorum.Artık tembelleştim herhalde.Eti,sebzesi,pilavı içinde olan Adanamız da yapıldığı şekilde bir patlıcanlı pilav yapayım dedim.
Hafta başında,soslu patlıcan kızartması yaparım diye aldığım patlıcanları alacalı soyup 4-5 mm kalınlığında uzunlamasına kesip bol tuzlu suyun içine ısladım.Patlıcanların hepsi suya girsin diye üstüne bir ağırlık koyup kasaba gittim.Adana usulü yapacam ya;kuzu kuşbaşı almam şart.Bir but tarttırıp yağlarını ayıklattım.Kuşbaşı doğrattım eve geldim.Eti yıkayıp suyun içine ısladım.Bir mutfak havlusunu tezgaha sererek ısladığım patlıcanların 5-6 tanesini üst üste koyup güzelce sıktım ve havlunun üstüne tek tek serdim.Bu arada,kanı çıkan eti süzüp tencereye aldım ve suyunu bırakıp çekene kadar karıştırdım.Suyu çekilince üstüne 6-7 bardak kaynar su koydum.Tuz ve karabiber ilave ettim tencerenin kapağını kapattım(Düdüklü tencere). Büyük boy çelik tencereme 2-3 parmak kızartma yağı koyup,kuruladığım patlıcanları kızartarak bir tepsinin üstüne serdiğim kağıt havlunun üstüne çıkardım.Kızarttığım patlıcanların üzerine de kağıt havlu serip elimle hafif hafif bastırarak yağını iyice aldım.Buzluktan bir küçük kaseyi dolduracak kadar haşlanmış nohutta çıkardım.Bu arada halkaları çıktıktan sonra 20 dakika pişirdiğim etin altını kapattım.
Malzemeler:
1,5 kg Patlıcan
1 kg Kuzu kuşbaşı
2 Bardak pirinç
1,5 Bardak haşlanmış nohut
Kızartmak için sıvı yağ
Tuz, Karabiber
Zeytinyağ
Et suyu
Pilavı yapacağım tencerenin dibine kızarttığım patlıcanların yarısını yerleştirdim. Üstüne ıslanmış süzülmüş pirincin yarısını serdim. Pirincin üstüne kalan patlıcanı, pirinci tamamen kapatacak şekilde dizdim. Onun üstüne haşlanmış eti, etin üstüne nohutu yerleştirdim. Onların üstüne kalan pirinci ekledim. Tencereyi ocağa koydum. Sıcak et suyundan pirincin üstüne çıkacak kadar ilave ettim. Kaynamaya başlayınca, altını kıstım. Suyunu tamamen çekmeden üstüne yeteri kadar zeytin yağı gezdirdim ve kapağını kapattım. Hiç suyu kalmayınca tencerenin üstüne bir havlu örterek altını kapattım. Dinlendirdikten sonra bir tepsiye ters çevirdim. Çook lezzetli oldu! Yapan, yiyen herkese afiyet olsun.